Geschiedenis - Jongerencentrum Stek

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Informatie
 
 


 

GESCHIEDENIS
1968 Hazerswoudse jongeren zijn op zoek naar een geschikte locatie voor een jongerensoos. De eerste gesprekken met de gemeente leveren niets op.

1971 Een handtekeningenactie levert geen reactie op bij de gemeenteraad.

1972 De jongeren kraken het pand van de voormalige bakkerij Van Velzen. Een ludieke actie om de gemeente te laten inzien dat hun plannen gemeend zijn.

1973 Eenmaal per week mogen de jongeren het voormalige Raadhuis huren. Om rechtsgeldig te zijn als jeugdsoos, besluiten de jongeren om een vereniging op te richten. Op 26 juni 1973 is de “Vereniging Jeugdsociëteit Hazerswoude ‘Ons Stekkie’ ” een feit. Iedere dinsdagavond wordt er een soos georganiseerd. Er worden wat gekleurde lampjes opgehangen en het portret van de koningin in het Raadhuis wordt iedere week afgedekt met een poster van Jimmy Hendrix.

1975 De vereniging blijft op zoek naar een eigen onderkomen. Met een kleine subsidie van de gemeente en geld van de leden wordt het clubgebouw van tennisvereniging in Boskoop overgekocht. Op de hoek van Dorpsstraat met de Vincent van Goghstraat vangt men op 28 juli aan met de bouw van het houten gebouwtje.

1976 In augustus wordt het nieuwe clubhuis officieel geopend.

1979 De vereniging blijft groeien en zoekt naar een beter en groter onderkomen. Het eerste Stekpopfestival wordt georganiseerd en er wordt een ‘nieuwbouwcommissie’ opgericht.

1983 Na vele onderzoeken en tekeningen zijn de plannen voor een nieuw gebouw rond. Alleen het geld is er nog niet en de locatie is onzeker. Het huidige gebouw moet plaatsmaken voor de nieuwbouw van de Michaëlschool. De Katholieke kerk doet haar parochiehuis over aan de gemeente en het Stekkie moet daar dan maar worden voortgezet.

1985 Na een grondige verbouwing van het voormalige Michaëlshuis, opent “Jongerencentrum Stek” haar deuren. De vereniging krijgt zeven jaar de kans om te wennen aan een groter gebouw en een grotere organisatie. De jongeren moeten eerst maar eens bewijzen dat ze bestaansrecht hebben.

1989 De gemeente laat de Stichting Lans een haalbaarheidsonderzoek doen voor een nieuw Stekkie. In 1992 moet er immers een oplossing zijn voor nieuwe huisvesting van de vereniging.

1992 De zeven jaar zijn verstreken, maar er is echter nog steeds geen oplossing voor nieuwe huisvesting.

1993 De gemeente laat nog maar eens een haalbaarheidsonderzoek doen. Het Projektbureau Jeugdruimte vergelijkt drie varianten gebouwen op twee locaties: de huidige locatie en nabij de Landvliethal.

1995 De discussie rondom het Stek laait weer op binnen de gemeente. Heeft het Stek eigenlijk wel bestaansrecht? De ‘locatie Landvliethal’ raakt gelukkig uit de gratie.

1996 Op 15 februari krijgt de “Werkgroep Herinrichting Omgeving Dorpshuis” het groene licht. Leden van het Dorpshuisbestuur, de Stichting Peuterspeelzalen, het Stek en de gemeente beginnen een voorbereidend onderzoek naar nieuwbouw op de huidige locatie van Jongerencentrum Stek.

1997 De plannen zijn rond, maar het tot dan gereserveerde bedrag blijkt niet genoeg. Er komt extra geld voor de nieuwbouw, maar niet genoeg om de plannen die er dan zijn te realiseren. Er wordt gekozen voor een kleiner ontwerp.

1998 Op 26 juni viert de vereniging haar 25-jarig bestaan. Met inmiddels 500 oud - medewerkers wordt dit uitbundig gevierd in een grote tent voor het Stek. In de zomer wordt gestart met de sloop van het voormalige Michaëlshuis en ondertussen vindt het Stek in de oude oefenruimte van Ivy Green een tijdelijk onderkomen voor vergaderingen en bijeenkomsten.

1999 Zelfs in deze periode zonder een vaste stek voor jongeren, geeft het Stek feesten bij Ton de Kooter in de oude Pondarosa!

1999 In april wordt samen met Peuterspeelzaal “Pippeloentje” en Het Dorpshuis de eerste paal geslagen voor de nieuwbouw die hierna snel vordert en de vaste locatie voor “Vereniging Jeugdsociëteit Hazerswoude ‘Ons Stekkie’ ” wordt eindelijk werkelijkheid.

2000 Op 15 januari wordt het nieuwe Stekkie feestelijk geopend en ook de Tröckener Kecks zijn van de partij op de eerste avond in het nieuwe pand.


 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu